XC77 / XAC77 explosieveilige encoders

 

  XC77 / XAC77
Lika introduceert een compleet aanbod van roterende explosievrije encoders

 

ATEX is niet hetzelfde als niet flexibel! - Lika ontwikkelde een compleet aanbod van ATEX gecertificeerde encoders

Lika Electronic ontikkelde een compleet aanbod van ATEX gecertificeerde encoders voorzien van luchtdichte en flameproof behuizingen geschikt voor gebruik in zowel gas als stof explosiegevaarlijke omgevingen. Ze zijn robuust en werken veilig in gevaarlijke en ruwe omgevingen en toch uitgebreid aanpasbaar om inzetbaar te zijn voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Het is in Europa verplicht om te voldoen aan de ATEX Directive 94/9/EC voor alle instrumenten die toegepast moeten worden in potentieel explosieve omgevingen. 
Lika Electronic ontwikkelt en produceert een complete aanbod van ATEX gecertificeerde encoders, zowel incrementeel als absoluut, geschikt voor gebruik in toepassingen in gevaarlijke omgevingen als verfindustrie, chemische plants, raffinaderijen, offshore platforms, kunstmestbedrijven, voedingsindustrie, ATEX motoren en ATEX liftenbouw. 
In dit soort omgevingen en toepassingen waar risico is op explosies of brandgevaar kan bestaan door ontvlambare gassen of dampen, brandbare vloeistoffen, ontsteekbare stofophopingen of fiberophopingen moeten instrumenten beveiligd zijn tegen hoge temperatuur, vonken, spanningsbogen en elektrische fenomenen. Bovendien moet de behuizing sterk genoeg zijn om een inwendige explosie te kunnen weerstaan en dagelijks gebruik in moeilijke omstandigheden doorstaan.

De XC77 en XAC77 serie ATEX encoders van Lika Electronic voorzien een luchtdichte en drukvaste behuizing voor gebruik in Zones 1, 2, 21 en 22 in temperatuur categorie T6. 
Lika encoders zijn als volgt ATEX gemarkeerd:

II 2GD Ex d IIC T6, Ex tD A21 IP65 T85°C

XC / XAC ATEX encoder

Dit wil zeggen dat ze toepasbaar zijn in explosieve omgevingen (group II), een hoge beschermingsgraad bieden voor zowel gas als stof explosiegevaarlijke omgevingen (2GD) en een drukvaste behuizing hebben (Ex d) met max

. oppervlaktetemperatuur onder 100°C (T6). Verder is specifiek voor stofomgevingen de behuizing IP65 zodat explosief stof de behuizing niet kan penetreren (Ex tD IP65) indien de oppervlaktetemperatuur nooit boven de 85°C komt.

ATEX encoders zijn beschikbaar in zowel incrementele versie (XC77 serie) als absolute (XAC77 serie) en met het meest uitgebreide aanbod aan communicatie interfaces. De 10mm dikke corrosiebestendige behuizing met 77mm diameter is ontworpen om bestand te zijn tegen ruwe omstandigheden en gemaakt om te blijven werken. De superieure optische-electronica zorgt voor accurate procescontrole en betrouwbare bediening. De stevige behuizing garandeert betrouwbare werking bij hoge belasting zowel axiaal als radiaal, extreme schokken en trillingen evenals grote temperatuurschommelingen (-25° +85°C). De IP65 afdichtingsgraad beschermt tegen externe omgevingsvariabelen als stof, vuil, olie, vet, vocht, water en contaminatie.

Desalniettemin zorgt de eis om aan deze moeilijke omstandigheden te voldoen er niet voor dat het een niet flexibel en rigide systeem wordt. Integendeel, de ATEX serie valt op door zijn uitgebreid aanbod aan incrementele en absolute encoders.

De XC77 is de optische incrementele encoder met ATEX certificering met max. resolutie tot 10000 imp/tr bij een max. uitgangsfrequentie van 100 kHz. De positie-informatie wordt digitaal overgezet met index en complementaire signalen (AB0, /AB0) door Push-Pull (HTL) +10÷30VDC, Line Driver (TTL) +5VDC en Universelel (PP/LD) +5÷30VDC uitgangscircuits.

De XAC77 optische absolute encoder wordt aanbevolen voor toepassingen die een hoge precisie vragen in moeilijke omgevingen. Hij is leverbaar als 18-bit single-turn versie of 30-bit multi-turn versie (16-bit single-turn + 14-bit multi-turn). Hij kan gemakkelijk geïntegreerd worden in elk industrieel system en bus network gezien hij beschikt over een uitgebreid aanbao aan uitgangsinterfaces en zelfs businterfaces: bit parallel, spanning 0-5V, 0-10V, ±5V en ±10V en stroom 4-20mA, 0-24mA en 4-24mA analoog (zelfs met additionele incrementele track), SSI, BiSS evenals CANopen DS406 en Profibus-DP. Heden is ook een volledig programmeerbare versie van de XAC77 beschikbaar. Deze is beschikbaar in ofwel 32-bit SSI seriële uitgang ofwel met 28-bit Push-Pull / NPN bit parallelle uitgang of 16-bit spanning / stroom analoge uitgang. 
On-site programmatie en configuratie behoort tot de mogelijkheden (resolutie, uitgangscode, preset, offset, richting, enz). Nog een voordeel is de gebruikersvriendelijke TEACH IN procedure die toelaat de asbeweging te definiëren door eenvoudigweg de start en stop positie als referentiepunt in te geven.


De aangesloten kabel kan axiaal of radiaal gemonteerd worden en kabellengtes zijn op te geven bij bestelling.

ATEX encoders: overzicht belangrijkste eigenschappen

  • 77-mm buitendiameter
  • 14-mm holle as
  • optische technologie
  • incrementele versie met NPN, Push-Pull, Line Driver en Universele uitgangscircuits
  • resolutie tot 10000 imp/tr
  • single-turn en multi-turn absolute versies
  • 18-bit single-turn resolutie, 30-bit multi-turn resolutie
  • Verscheiden uitgangsinterfaces: bit parallel, spanning 0-5V, 0-10V, ±5V en ±10V en current 4-20mA, 0-24mA en 4-24mA analoog met additionele incrementele track, SSI, BiSS, CANopen DS406 en Profibus-DP
  • radiale of axiale kabelaansluiting
 

Links naar producten:

Incrementele versie XC77

Absolute versie XAC77
Copyright © 2011 PH Systems.